Planera din vandring

Planera din vandring

Att fjällvandra är inte så enkelt som man tror utan kräver noggrann planering av vandringssträcka/terräng, mat/fika, vatten och väder.

Ska du ut på en ny sträcka är det extra viktigt att undersöka terrängen samt tillgång till vatten. Ta tips från pålitliga personer med erfarenhet så att du inte ger dig på för tuffa sträckor. Det kan vara smart att vid längre turer planera in alternativa, kortare vägar ifall något oväntat skulle ske. Med packning kan man räkna ungefär ett tempo mellan 3-5 km/h som lämpligt givetvis varierar detta mycket.

Det är väldigt påfrestande att vandra och kräver mycket energi, därför är det viktigt att fylla på energiförråden. Bra mellanmål med högt energiinnehåll är t.ex: nötter & russin, energibars & torkat kött.

Hur mycket vatten ska man packa med sig på sin tur är en fråga som ofta dyker upp. Det varierar givetvis beroende på hur långt man ska gå och terrängen, det är väldigt viktigt att kolla tillgång till vatten på er tur, detta gör ni enklast genom att kika på en fjällkarta som ni hittar exempelvis i appen, Naturkartan eller i vår reception på Hemavans Fjällcenter. Enligt försvaret överlevnadshandbok gör en vuxen människa av med 2,5 liter vatten utan fysisk aktivitet, vid fjällvandring är det klokt att dricka åtminstone 3,5 liter per dygn, gärna mer. Detta blir främst viktigt vid längre vandringar men icke att förringa vid dagsturer.

Tre enkla tips när ni ska packa med er vatten:

  • Tänk på: när kan jag fylla på vatten nästa gång, hur mycket behöver jag till dess?
  • Tänk på: behövs det vatten till matlagning?
  • Packa vattnet högt upp i ryggsäckar då det är tungt och man vill ha tyngdpunkten högre upp.

Planera din vandring