Övriga tips

Övriga tips

Plocka hem skräp: Sveriges fjäll är fantastiskt vackra och upptäcks av fler och fler människor vilket är fantastiskt roligt. Fler besökare resulterar i ett högre tryck på naturen och mer nedskräpning. För att vi ska i framtiden kunna fortsätta att njuta av det vackra vi har måste vi även bevara det, vi måste ta ansvar. Kort och gott, skräpa inte ner, allt vi tar upp på fjället tar vi med oss tillbaka ned. Det skräp som blir ute i naturen tar vi med oss hem och sorterar på avsedd plats.

Kontrollera vädret: Det är viktigt att ha koll på vädret och anpassa turen därefter. I fjällen kan vädret slå om extremt snabbt och det ska man verkligen ha respekt för. Ha gärna en liten radio med på längre turer för att kunna lyssna på aktuella väderprognoser, tänk på att mobiltäckning inte finns överallt.

Följ markerade leder: För en oerfaren person är det otroligt viktigt att följa markerade leder. Känner du dig trygg med att navigera med karta och kompass kan du givetvis ta ut svängarna och vandra på de mer ”orörda” markerna. Viktigt att tänka på om man väljer att lämna vandringsleden är att det är betydligt svårare att få hjälp då det generellt ej passerar några personer och att det kan vara svårt att hitta er för eventuell räddningstjänst.